Forum Alternatywne Forum Kujaw i Pomorza Strona Główna
FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy
Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Rejestracja    Zaloguj
Bydgoska mąka wzbogacona ochratoksyną

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Alternatywne Forum Kujaw i Pomorza Strona Główna -> Ekologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
P@tronikus
Światowa Sława Piśmienna
Światowa Sława Piśmienna



Dołączył: 12 Sie 2006
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Angkor Wat

PostWysłany: Wto 19:49, 30 Sty 2007    Temat postu: Bydgoska mąka wzbogacona ochratoksyną

Wszyscy jedzą chleb, bułki itp. więc sprawa aktualna. Jak zapewne zauważyliście od wczoraj (czyli 29.01.07) trąbią w mediach o wykryciu w mące w Bydzi ochratoksyny. Odkrycia dokonali naukowcy z mojej uczelni z zakładu fizjologii i toksykologii dodam, pod przewodnictwem profesora Grajewskiego (mam z nim za tydzień exam:/). Anyway, o tym zdarzeniu dowiedziałem się już w październiku, z pierwszej ręki (to wbrew pozorom mała uczelnia Wink Otóż okazuje się, że jeden z bydgoskich hipermarketów w lipcu 2006 r., sprzedawał mąke żytnią skażoną ochratoksyną A, której dopuszczalna dawka wynosi 5ng/kg m.c., ( [link widoczny dla zalogowanych] ) a faktyczna dawka wynosiła 100 ng/kg m.c.!! Dawka przekroczona dwudziestokrotnie!! Jest to substancja produkowana przez grzyb Penicillium verrucosum, wywołuje tzw. pleśń. Ochratoksyna A powoduje zaburzenia czynności nerek, powoduje nefropatie u ludzi, wady rozwojowe płodu, jest rakotwórcza i powoduje zaburzenia układu immunologicznego. Substancji tej nie można zniszczyć przez wysoką temperature, więc spożywanie palonej kawy z zapleśniałych ziaren, czy palenie zapleśniałego tytoniu, jest dla nas nadal niebezpieczne (dlatego lepiej wybierać tytoń dobrych marek).
Oczywiście producentowi mąki bardziej opłacało się przerobić zapleśniałe zboże na mąke niż wyrzucić. Ochratoksyna A może posiadać długi półokres trwania w organizmach ludzi, więc skutki mogą wystąpić po czasie. Cały zapas mąki został wykupiony przez bydgoszczan.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Alternatywne Forum Kujaw i Pomorza Strona Główna -> Ekologia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group